ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ
03.2024
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ – ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΕφΑ Ημαθίας

Οι σχολικές ομάδες της Ημαθίας συμμετέχουν σε όλες τις εκπαιδευτικές μας δράσεις. Καθώς έρχονται στους χώρους μας ξανά και ξανά, και προσεγγίζουν τις αρχαιότητες από διαφορετική οπτική γωνία κάθε φορά, ανάλογα με τις θεματικές και τα εργαστήρια που τις πλαισιώνουν, αποκτούν ποικίλες εμπειρίες. Από τα προνήπια μέχρι τις τελευταίες τάξεις του λυκείου έχουν τόσα βιώματα, που θα έλεγε κανείς ότι μεγαλώνουν μαζί τους. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τα μουσεία και τα μνημεία μας. Η σχέση είναι αμφίδρομη και ισότιμη.

Έτσι, χάρη στην ποιητική περιήγηση που εμψύχωσε το Γυμνάσιο Βεργίνας, το Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών μετατράπηκε σε ένα ποιητικό σύμπαν που δεν γνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε τόπους κι εποχές. Δέκα αγαπημένα τους ποιήματα διάβασαν μαθητές και μαθήτριες μπροστά στα αγαπημένα τους εκθέματα: περπάτησαν ανάμεσα στις προθήκες στο ρυθμό του Ομήρου και των δημοτικών τραγουδιών· έριξαν πάνω στα αγάλματα το φως του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Κωστή Παλαμά· αγαπήσανε την ομορφιά στον έρωτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και την τρυφερότητα στην μητρότητα του Γεώργιου Βιζυηνού· κρίνανε τα ανθρώπινα με τη ματιά του Σιραζί Σααδή και του Σαρλ Μπωντλαίρ· μπροστά στα όπλα ζητήσανε την ειρήνη του Γιάννη Ρίτσου κι ένωσαν τις φωνές τους με τις αγωνίες της Κικής Δημουλά. Βάλανε το μουσείο μας σε σκέψεις, σαν καθετί ζωντανό, να αναζητά τις ιδέες πίσω από τα πράγματα και να ζυγίζει τις πράξεις. Σας ευχαριστούμε, γιατί το μουσείο μας εκπαιδεύεται στο σχολείο σας.

Μια βιβλιοθήκη έχει βιβλία. Βιβλία γεμάτα λέξεις που εκφράζουνε έννοιες. Ένα μουσείο έχει υλικά τεκμήρια. Σπαράγματα των πράξεων που κάποτε ήταν η πραγματικότητα. Σαν δυο καλοί φίλοι, ένα μουσείο και μια βιβλιοθήκη ζητήσανε προχτές τα ποιήματά σας. Ζητήσανε την μη-καταγεγραμμένη έκθεσή σας, για να σας ακούσουν, να σας καταλάβουν και να σας σεβαστούν. Σας κάλεσαν στην πρώτη μαθητική εκδήλωση slam poetry, της σύγχρονης προφορικής ποίησης που αιφνιδιάζει και διεκδικεί. Και ήρθατε. Δεκαέξι από σας. Για να καταθέσετε την ψυχή σας με ψιθύρους, κραυγές, δηλώσεις κι ερωτήματα. Και βοηθήσατε όλους εμάς που μοιραστήκαμε τη στιγμή να ξαναβρούμε τη δική μας.
Slammers από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μακροχωρίου, από το 1ο ΓΕΛ, το 2ο ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Βέροιας, σας ευχαριστούμε που κάνατε την αυλή του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας σκηνή του σύγχρονου κόσμου σας. Σας ευχόμαστε να ζείτε την εφηβεία σας ποιητικά. Ευτυχώς, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες του μέλλοντος θα έχουν να πουν και τις δικές σας ιστορίες.