19.05.2023
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023. Περιήγηση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Βέροιας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αρχαιoλογικοί Χώροι:
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι:

 Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής 

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας υποδέχτηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Βέροιας. Τα μέλη της δομής και οι φροντιστές τους είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μουσείο με τον αρχαιολόγο Ι. Γραικό.

READ ALSO