10.05.2023
Ημερίδα Παρουσίασης των Δράσεων του Δικτύου «Φίλοι του λόγου και των Μνημείων»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Αρχαιoλογικοί Χώροι:
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών / Κεντρικό Μουσειακό Κτήριο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν ημερίδα για την παρουσίαση των δράσεων του δικτύου «Φίλοι του λόγου και των μνημείων».

Το δίκτυο δημιουργήθηκε έπειτα από την Επιμορφωτική Συνάντηση που υλοποιήθηκε στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών τον Σεπτέμβρη του 2021 με τη συνέργεια των τριών φορέων και απευθύνεται σε φιλολόγους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας. Στόχος του συγκεκριμένου δικτύου μουσειακής αγωγής είναι η διάχυση της γνώσης, η επικοινωνία των μηνυμάτων του μουσείου, η σύνδεση μουσείου – σχολείου, η εναλλακτική διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων μέσα στον μουσειακό χώρο και η δημιουργία πρωτότυπων μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων που σχετίζονται με τα φιλολογικά μαθήματα.

Τα μέλη του δικτύου επιμορφώθηκαν, συμμετείχαν σε τηλεδιασκέψεις και με τη συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού της ΕφΑ Ημαθίας εξοικειώθηκαν με τα εκθέματα και τα θέματα του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών, στο οποίο και ήταν αφιερωμένος ο πρώτος κύκλος του δικτύου. Κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 οι φιλόλογοι του δικτύου υλοποίησαν με τα μαθητικά τμήματα των σχολείων τους 16 εκπαιδευτικές δράσεις. Με την παρουσίασή τους ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του δικτύου. Ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν πολλοί κύκλοι, αφιερωμένοι σε όλα τα μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ημαθίας.

Η ημερίδα απευθύνεται στην σχολική κοινότητα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Αιγών την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 με τη συμμετοχή γυμνασίων και λυκείων του δικτύου. 

Πρόγραμμα

READ ALSO